Bolehkah Siapkan PhD dan Hasilkan Buku & Modul Dalam Masa Yang Sama?

Digylearn

Alhamdulillah harini dalam sesi Group Coaching Tulis Buku anjuran Digylearn.com, antara progress yang menarik adalah dari Dr Nora Said.

Kami panggil beliau Dr, sebab beliau merupakan guru hebat yang sedang sambung PhD di USM 😃

Orangnya ‘humble’ sahaja. Siap pernah hantar anak beliau join Bengkel Modul. Masih bersekolah di sekolah lama saya..Patutlah ada chemistry 😉

Coach Mohd Noor (Founder Digylearn.com) telah dilantik sebagai Pakar Pembangunan Modul untuk membantu beliau oleh USM.

Apa yang menarik beliau sedang sambung PhD dan perjalanan PhD bukan sesuatu yang mudah namun bukan satu perkara yg mustahil untuk beliau siapkan Modul Maths Pengguna yang selalu menjadi isu iaitu ‘susah’ dan silibus tahap tinggi.

Challenge beliau adalah untuk membuat PhD berkaitan penggunaan Modul Maths dan dalam masa yang sama nak siapkan Buku supaya dapat bantu bukan sahaja pelajar tapi pendidik juga.

Alhamdulillah nampaknya dalam 60-70% hampir siap dan saya yakin beliau mampu menyiapkan berdasarkan komitmen yang saya lihat beliau dalam Bengkel sebelum ni di mana Modul beliau Berjaya mendapat Gold Award dalam Pertandingan Inovasi di USM.

Tajuk cadangan buku beliau adalah ‘Oops! Adam Jangan Belanjakan Semua Wang Kita’ berkaitan Maths Pengguna dan disampaikan dalam bentuk ‘story’ yang simple dan santai 😃

Dalam Bengkel LBM sebelum ini pernah dikongsikan tentang bagaimana Buku World Best Seller, ‘Rich Dad Poor Dad’ berkaitan Pengurusan Kewangan yang ditulis oleh Robert Kiyosaki yang tidak mempunyai background dalam finance dan merupakan bekas tentera.

Namun idea kewangan beliau dapat disampaikan dalam bentuk yang mudah difahami, santai dalam bentuk penceritaan.

Salah satu yang popular adalah ESBI Quadrant iaitu Employee, Self employed, Business owner & Investor.

Dan apa yang menarik lagi adalah konsep dan Model yang beliau ajarkan dalam Buku tersebut telah dikembangkan oleh coach-coach beliau dalam program, bengkel dan konsultansi.

Tulis Buku satu skill, ditambah dengan pembinaan Model yang memudahkan pembaca, insyaAllah dapat membantu kita memasakkan apa yang kita ingin sampaikan.

InsyaAllah jika anda juga berminat untuk menulis Buku dalam masa yang sama boleh menghasilkan Model Modul, jumpa dalam Bengkel LBM9.0 ‘The Authorpreneur & Module Creator Creation’.

Ada hadiah untuk 10 orang terawal. Link di www.ModulPower.com

Doakan beliau dapat Graduate On Time (GOT) & Hasilkan Modul & Buku juga insyaAllah ✅

Related Articles

Responses

Your email address will not be published. Required fields are marked *

× Boleh kami bantu? :)