Buat Video Online Course & TikTok Series Guna CapCut

Digylearn

Mengedit video untuk membina Online course atau produk digital ialah langkah penting dalam mencipta kandungan yang menarik dan mencapai objektif online course atau TikTok Series tersebut.

Digylearn
Digylearn

Berikut ialah panduan langkah demi langkah tentang tip edit video guna software CapCut.

  1. Rancang Kandungan Course Anda:

Sebelum anda mula mengedit, sediakan objektif dan topik kandungan course anda yang jelas. Tentukan perkara yang ingin anda sampaikan dalam setiap video.

  1. Kumpulkan Rakaman Anda

Rakam kandungan video anda menggunakan kamera, webcam atau smartphone berkualiti baik. Stand juga sangat membantu bagi memastikan video yang diambil adalah stabil dan kurang bergoyang.
Pastikan pencahayaan yang baik, audio yang jelas dan latar belakang yang bersih untuk meningkatkan kualiti video.

Untuk position:
Kita boleh menggunakan ‘camera angles’ medium angle atau ‘close up’. Sekurangnya boleh nampak muka, content (imej/slide) dan pergerakan tangan sebagai body language.

Digylearn
  1. Pilih Perisian Penyuntingan Video

Pilih perisian penyuntingan video yang sesuai dengan keperluan dan kemahiran anda. Beberapa pilihan popular termasuk Adobe Premiere Pro, Final Cut Pro, iMovie (untuk pengguna Mac), dan pilihan percuma seperti DaVinci Resolve dan HitFilm Express. Namun, jika kita masih seorang newbie kita boleh menggunakan app CapCut yang kini sudah diintegrate dengan TikTok.

Digylearn
  1. Import Rakaman Anda

Buka perisian penyuntingan pilihan anda dan import semua klip video, fail audio, imej dan sebarang aset media lain yang diperlukan. Jika anda membuat content online course atau TikTok Series, ia perlu disusun mengikut topik sehingga mencapai objektif.

Digylearn

  1. Susun Clip Anda

Buat timeline atau storyboard dan susun klip video anda mengikut susunan yang anda mahu ia dipaparkan.

Boleh tekan button + untuk menambah video, audio atau imej.

Digylearn
  1. Transition

Gunakan fungsi transition untuk beralih dengan lancar antara clip atau bahagian video anda yang berbeza.

Digylearn
  1. Tingkatkan Audio

Laraskan tahap audio untuk memastikan bunyi yang jelas dan konsisten sepanjang video.
Tambahkan muzik latar belakang jika mahu, boleh set volume mengikut % asalkan tidak mengganggu audio utama.

Digylearn
  1. Menggabungkan Visual

Sertakan grafik, imej atau tindanan teks yang berkaitan untuk menggambarkan perkara utama. Atau gunakan sticker yang sedia ada dalam CapCut.

Digylearn
  1. Tambah Video Effects dan Filter:

Gunakan video effects dan filter meningkatkan daya tarikan visual video anda dan sertakan Auto Caption jika perlu sebagai subtitle.

Digylearn
  1. Proses akhir editing

Tonton video anda beberapa kali untuk menyemak content dan kualiti keseluruhan.

Setelah anda berpuas hati dengan video yang diedit, eksportnya dalam format dan resolusi yang sesuai. Format biasa untuk kursus dalam talian ialah MP4 atau MOV.

Digylearn

12. Muat naik dan Kongsi

Muat naik video anda yang diedit ke platform pilihan anda seperti Learning Management System (LMS) Digylearn atau TikTok Series dan tetapkan bayaran. Jangan lupa share dan iklankan course anda.

Digylearn

Ingat bahawa proses untuk mengedit video boleh memakan masa.

Jadi rancang jadual anda dengan sewajarnya dan bersabarlah semasa anda mengedit dan meningkatkan kemahiran editing video anda.

Kualiti video anda boleh memberi kesan yang ketara kepada kejayaan Online course dalam anda, jadi luangkan masa dan usaha untuk mencipta content yang menarik, bermanfaat dan boleh dijual dengan membina Modul yang berimpak.

Related Articles

Responses

Your email address will not be published. Required fields are marked *

× Boleh kami bantu? :)